• Natpis o proizvodu

Šta su holandske peći?

Holandske pećnice su cilindrične posude za kuhanje teškog gabarita sa čvrsto pripijenim poklopcima koje se mogu koristiti na gornjoj ploči ili u pećnici. Konstrukcija od teških metala ili keramike pruža konstantnu, ravnomjernu i višesmjernu toplinu zračenja hrani koja se unutra kuha. Širokim spektrom upotrebe, holandske pećnice zaista su višenamjenski komad posuđa.
Oko svijeta
Holandske peći, kako ih danas nazivaju u Sjedinjenim Državama, koriste se stotinama godina, u mnogim različitim kulturama i pod mnogim imenima. Ovaj najosnovniji komad posuđa izvorno je dizajniran s nogama da sjedi iznad vrućeg pepela u kaminu na drva ili ugalj. Poklopci holandskih peći bili su u jednom trenutku blago udubljeni, tako da se vrući ugljen mogao postaviti na vrh da pruža toplinu i odozgo i odozdo. U Francuskoj su ove višenamjenske posude poznate kao cocottes, a u Brittanu su poznate samo kao tepsije.
Koristi
Modern Holandski pećnice mogu se koristiti na ringli slično stockpot ili u pećnici kao tepsiju. Teški kolosijek metala ili keramike može podnijeti širok raspon temperatura i načina kuhanja. Gotovo bilo koji zadatak kuhanja može se obaviti u holandskoj pećnici.

Juhe i variva: Holandske pećnice savršene su za juhe i variva zbog svoje veličine, oblika i guste građe. Teški metal ili keramika dobro provode toplinu i mogu dugo vremena držati hranu toplom. Ovo je korisno za juhe, variva ili grah koji se dugo krčkaju.
Pečenje: Kada se stave u peć, holandske pećnice provode toplinu i prenose je na hranu iz svih smjerova. Sposobnost posuđa da zadrži ovu toplotu znači da je potrebno manje energije za duge, spore metode kuhanja. Poklopac otporan na pećnicu pomaže u zadržavanju vlage i sprječava sušenje tijekom dugog vremena kuhanja. To holandske peći čini savršenim za sporo pečenje mesa ili povrća.
Prženje: Sposobnost provođenja toplote ponovo je zvijezda kada je riječ o upotrebi holandske pećnice za duboko prženje. Holandske pećnice zagrijavat će ulje ravnomjerno, omogućavajući kuharu da pomno kontrolira temperaturu ulja za prženje. Postoje neke emajlirane holandske peći koje se ne smiju koristiti na visokim temperaturama koje se koriste u dubokom prženju, zato svakako provjerite kod proizvođača.

Hleb: Holandske peći se već dugo koriste za pečenje hleba i drugih pekarskih proizvoda. Zračna toplina djeluje slično kamenom ognjištu peći za kruh ili pizzu. Nadalje, poklopac zadržava vlagu i paru, što stvara poželjno hrskavu koru.
Tepsije: Sposobnost holandske pećnice da se prenese sa ploče za kuhanje u peć čini ih savršenim alatom za tepsije. Meso ili aromatični sastojci mogu se pirjati u holandskoj pećnici dok su na ploči štednjaka, a zatim se tepsija može sastaviti i ispeći u istom loncu.

Sorte
Moderne holandske peći mogu se podijeliti u dvije osnovne kategorije: goli liv ili emajlirane. Svaka ima svoj set prednosti, nedostataka i najbolje upotrebe.

Goli liv: Lijevano željezo je izvrstan provodnik topline i omiljeni je materijal za posuđe mnogim kuharima. Metal može izdržati izuzetno visoke temperature bez razgradnje, što ga čini korisnim za širi spektar primjena. Kao i kod svih posuđa od livenog gvožđa, mora se voditi posebno čišćenje i paziti da se očuva integritet pegle. Ako se pravilno o njemu brine, dobra holandska peć od lijevanog željeza može trajati generacije. Nizozemske peći od lijevanog željeza obično se koriste za kampiranje jer se mogu postaviti direktno na otvoreni plamen.
Emajlirane: Emajlirane holandske peći mogu imati keramičku ili metalnu jezgru. Poput lijevanog željeza, keramika izuzetno dobro provodi toplinu i zato se često koristi za izradu holandskih peći. Emajlirane holandske peći ne zahtijevaju posebne tehnike čišćenja, što ih čini savršenim za one koji traže praktičnost. Iako je caklina izuzetno izdržljiva.

7HWIZA


Vrijeme objavljivanja: srpanj-13-2020