• Banner o produktu

Co jsou to holandské pece?

Holandské trouby jsou válcovité hrnce na vaření o velkém rozměru s těsně přiléhajícími víčky, které lze použít buď na sporáku, nebo v troubě. Konstrukce z těžkého kovu nebo keramiky poskytuje konstantní, rovnoměrné a vícesměrné sálavé teplo pokrmu vařenému uvnitř. Holandské pece jsou díky široké škále použití skutečně univerzálním kusem nádobí.
Okolo světa
Holandské pece, jak se jim dnes v USA říká, se používají již stovky let v mnoha různých kulturách a pod mnoha jmény. Tento nejzákladnější kus nádobí byl původně navržen s nohama, aby seděl nad horkým popelem v krbu na dřevo nebo uhlí. Víčka holandských pecí byla najednou mírně konkávní, takže na ně bylo možné pokládat žhavé uhlíky, které poskytovaly teplo shora i zdola. Ve Francii jsou tyto víceúčelové květináče známé jako cocottes a na Brittanu jsou známé jako hrnce.
Použití
Moderní holandské pece lze použít na varnou desku podobnou hrnci nebo v troubě jako pekáč. Těžký kov nebo keramika vydrží širokou škálu teplot a způsobů vaření. V holandské troubě lze provádět téměř jakýkoli úkol vaření.

Polévky a dušená masa: Holandské pece jsou ideální pro polévky a dušená masa kvůli jejich velikosti, tvaru a silné konstrukci. Těžký kov nebo keramika dobře vedou teplo a mohou udržovat jídlo teplé po dlouhou dobu. To je užitečné pro polévky, dušená masa nebo fazole, které dlouho vaří.
Pečení: Holandské pece, které jsou umístěny uvnitř trouby, vedou teplo a přenášejí jej na jídlo uvnitř ze všech směrů. Schopnost nádobí udržovat toto teplo znamená, že pro dlouhé a pomalé metody vaření je zapotřebí méně energie. Víko odolné proti peci pomáhá zadržovat vlhkost a zabraňuje vysychání během dlouhé doby vaření. Díky tomu jsou holandské pece ideální pro pomalé pečení masa nebo zeleniny.
Fritování: Schopnost vést teplo je opět hvězdou, pokud jde o použití holandské trouby k fritování. Holandské pece budou rovnoměrně ohřívat olej, což kuchaři umožní pečlivě regulovat teplotu oleje na smažení. Existují některé smaltované holandské pece, které by se neměly používat při vysokých teplotách používaných při hlubokém smažení, proto se poraďte s výrobcem.

Chléb: Holandské pece se také dlouho používaly k pečení chleba a jiného pečiva. Sálavé teplo působí podobně jako kamenné ohniště na pečení chleba nebo pizzy. Víko navíc udržuje vlhkost a páru, což vytváří žádoucí křupavou kůrku.
Kastrolky: Schopnost holandské pece přenést se z varné desky na vnitřní část trouby z nich dělá perfektní nástroj pro kastrolky. Masa nebo aromata mohou být v holandské troubě restována na varné desce a pak může být kastrol smontován a pečen ve stejném hrnci.

Odrůdy
Moderní holandské pece lze rozdělit do dvou základních kategorií: holá litina nebo smaltované. Každá z nich má vlastní sadu výhod, nevýhod a nejlepšího využití.

Holá litina: Litina je vynikajícím vodičem tepla a je upřednostňovaným nádobím pro mnoho kuchařů. Kov vydrží extrémně vysoké teploty bez degradace, což je užitečné pro širokou škálu aplikací. Stejně jako u všech litinových nádob je třeba dbát zvláštního čištění a péče, aby byla zachována celistvost žehličky. Při správné péči může dobrá litinová holandská pec vydržet celé generace. Litinové holandské pece se běžně používají pro kempování, protože je lze umístit přímo nad otevřený plamen.
Smaltované: Holandské smaltované trouby mohou mít keramické nebo kovové jádro. Stejně jako litina i keramika vede velmi dobře teplo, a proto se často používá k výrobě holandských pecí. Smaltované holandské trouby nevyžadují žádné speciální čisticí techniky, díky čemuž jsou ideální pro ty, kteří hledají pohodlí. Přestože je smalt extrémně odolný.

7HWIZA


Čas zveřejnění: 13. července 2020