• Natpis o proizvodu

Što su nizozemske peći?

Nizozemske pećnice su cilindrične posude za kuhanje teškog mjerača s čvrsto pripijenim poklopcima koje se mogu koristiti na gornjoj ploči ili u pećnici. Konstrukcija od teških metala ili keramike pruža konstantnu, ravnomjernu i višesmjernu toplinu zračenja hrani koja se unutra kuha. Širokim spektrom uporabe, nizozemske pećnice uistinu su višenamjenski komad posuđa.
Oko svijeta
Nizozemske pećnice, kako ih danas nazivaju u Sjedinjenim Državama, koriste se stotinama godina, u mnogim različitim kulturama i pod mnogim imenima. Ovaj najosnovniji komad posuđa izvorno je dizajniran s nogama da sjedi iznad vrućeg pepela u kaminu na drva ili ugljen. Poklopci nizozemskih peći bili su u jednom trenutku blago udubljeni tako da se vrući ugljen mogao postaviti na vrh kako bi se osigurala toplina odozgo, kao i odozdo. U Francuskoj su ove višenamjenske posude poznate pod nazivom cocottes, a u Brittanu su poznate samo kao tepsije.
Primjene
Moderne nizozemske pećnice mogu se koristiti na ploči štednjaka sličnoj loncu ili u pećnici poput posude za pečenje. Teški kolosiječni metal ili keramika mogu podnijeti širok raspon temperatura i načina kuhanja. Gotovo bilo koji zadatak kuhanja može se izvesti u nizozemskoj pećnici.

Juhe i variva: Nizozemske pećnice savršene su za juhe i variva zbog svoje veličine, oblika i guste građe. Teški metal ili keramika dobro provode toplinu i mogu dugo vremena držati hranu toplom. Ovo je korisno za juhe, variva ili grah koji se dugo kuhaju.
Pečenje: Kada se stave u pećnicu, nizozemske pećnice provode toplinu i prenose je na hranu iz svih smjerova. Sposobnost posuđa da zadrži ovu toplinu znači da je potrebno manje energije za duge, spore metode kuhanja. Poklopac otporan na pećnicu pomaže zadržati vlagu i sprječava sušenje tijekom dugog vremena kuhanja. Zbog toga su nizozemske pećnice savršene za sporo pečenje mesa ili povrća.
Prženje: Sposobnost provođenja topline ponovno je zvijezda kada je riječ o upotrebi nizozemske pećnice za duboko prženje. Nizozemske pećnice zagrijavat će ulje ravnomjerno, omogućujući kuharu da pomno kontrolira temperaturu ulja za prženje. Postoje neke emajlirane nizozemske peći koje se ne smiju koristiti na visokim temperaturama koje se koriste u dubokom prženju, zato svakako provjerite kod proizvođača.

Kruh: nizozemske peći također se već dugo koriste za pečenje kruha i drugih pekarskih proizvoda. Zračna toplina djeluje slično kamenom ognjištu peći za kruh ili pizzu. Nadalje, poklopac zadržava vlagu i paru, što stvara poželjno hrskavu koricu.
Tepsije: Sposobnost nizozemske pećnice da se prenese s ploče za kuhanje u pećnicu čini ih savršenim alatom za tepsije. Meso ili aromatizirani sastojci mogu se pirjati u nizozemskoj pećnici dok su na štednjaku, a zatim se tepsija može sastaviti i ispeći u istom loncu.

Sorte
Moderne nizozemske peći možemo podijeliti u dvije osnovne kategorije: goli lijev ili emajlirani. Svaka ima svoj skup prednosti, nedostataka i najbolje upotrebe.

Goli lijev: Lijevano željezo izvrstan je vodič topline i poželjan je materijal za kuhanje mnogim kuharima. Metal može podnijeti ekstremno visoke temperature bez razgradnje, što ga čini korisnim za širi spektar primjena. Kao i kod cijelog posuđa od lijevanog željeza, i kod njega se moraju paziti na čišćenje i čuvanje integriteta. Ako se pravilno o njemu brine, dobra nizozemska peć od lijevanog željeza može trajati generacije. Nizozemske peći od lijevanog željeza obično se koriste za kampiranje jer se mogu postaviti izravno na otvoreni plamen.
Emajlirane: Emajlirane nizozemske peći mogu imati keramičku ili metalnu jezgru. Poput lijevanog željeza, keramika izuzetno dobro provodi toplinu i zato se često koristi za izradu nizozemskih peći. Emajlirane nizozemske peći ne zahtijevaju posebne tehnike čišćenja, što ih čini savršenima za one koji traže praktičnost. Iako je caklina izuzetno izdržljiva.

7HWIZA


Vrijeme objavljivanja: srpanj-13-2020