• Banner a termékről

Mik azok a holland sütők?

A holland sütők hengeres, nehéz nyomtávú főzőedények, szorosan illeszkedő fedéllel, amelyek akár a főzőlap tetején, akár a sütőben használhatók. A nehézfém vagy kerámiaszerkezet állandó, egyenletes és többirányú sugárzó hőt biztosít a bent főzött ételnek. Széles körű felhasználásával a holland sütők valóban univerzális edények.
A világ körül
A holland sütőket, ahogy manapság az Egyesült Államokban hívják, évszázadok óta használják, sokféle kultúrában és sok név alatt. Ezt a legalapvetőbb edényt eredetileg lábakkal tervezték, hogy forró hamu felett üljenek egy fa vagy szénégető kandallóban. A holland sütők fedelei egy időben kissé homorúak voltak, így forró parazsakat lehetett a tetejére helyezni, hogy felülről és alulról is hőt adjanak. Franciaországban ezeket a többszörös felhasználású edényeket kokottként, Brittanban pedig egyszerűen rakott faluként ismerik.
Felhasználás
Modern holland sütők lehet használni stovetop hasonló egy fazék vagy a sütőben, mint egy sütőedénybe. A nehéz nyomtávú fém vagy kerámia a hőmérséklet és a főzési módszerek széles skáláját képes ellenállni. Szinte bármilyen főzési feladat elvégezhető holland sütőben.

Levesek és pörköltek: A holland sütők méretük, formájuk és vastag felépítésük miatt tökéletesek levesekhez és pörköltekhez. A nehézfém vagy kerámia jól vezeti a hőt, és hosszú ideig melegen tarthatja az ételeket. Ez hasznos hosszú ideig forró levesek, pörköltek vagy babok esetében.
Pörkölés: A kemence belsejébe helyezve a holland sütők hőt vezetnek, és minden irányból továbbítják azt a bent lévő ételhez. Az edény képes megtartani ezt a hőt azt jelenti, hogy kevesebb energia szükséges a hosszú, lassú főzési módszerekhez. A sütőálló fedél segít megtartani a nedvességet és megakadályozza a szárítást hosszú főzési idő alatt. Ez teszi a holland sütőket tökéletesvé húsok vagy zöldségek lassú pörköléséhez.
Sütés: A hővezetés képessége ismét a csillag, amikor holland sütőt kell sütni. A holland sütők egyenletesen melegítik az olajat, így a szakács szorosan szabályozhatja a sütőolaj hőmérsékletét. Vannak olyan zománcozott holland sütők, amelyek nem használhatók a sütéshez használt magas hőmérsékleten, ezért mindenképpen kérdezze meg a gyártót.

Kenyér: A holland sütőkből is régóta használnak kenyeret és más pékárut. A sugárzó hő hasonlóan működik, mint a kenyér vagy a pizza kemence kőtűzhelye. Ezenkívül a fedél megtartja a nedvességet és a gőzt, ami kívánatosan ropogós héjat hoz létre.
Rakott raklapok: Az a képesség, hogy egy holland sütőt át lehet helyezni egy tűzhelyről a sütő belsejébe, tökéletes eszköz a rakott raklapokhoz. A húsokat vagy az aromás anyagokat a holland sütőben megpárolhatjuk, miközben a főzőlapon vannak, majd a rakott össze lehet állítani és ugyanabban a fazékban megsüthetjük.

Fajták A
modern holland sütők két alapvető kategóriába sorolhatók: csupasz öntöttvas vagy zománcozott. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei, hátrányai és legjobb felhasználási lehetőségei.

Csupasz öntöttvas: Az öntöttvas kiváló hővezető, és sok szakács számára előnyös edényanyag. A fém lebomlás nélkül képes ellenállni a rendkívül magas hőmérsékletnek, így szélesebb körű alkalmazásokhoz használható. Mint minden öntöttvas konyhai edény esetében, a tisztításra és a vas integritásának megőrzésére is különös gondot kell fordítani. Megfelelő gondozás esetén a jó öntöttvas holland sütő nemzedékekre képes. Az öntöttvas holland sütőket általában kempingezésre használják, mivel közvetlenül nyílt láng felett helyezhetők el.
Zománcozott: A zománcozott holland sütők kerámia vagy fém maggal rendelkezhetnek. Az öntöttvashoz hasonlóan a kerámia is rendkívül jól vezeti a hőt, ezért gyakran használják holland sütők gyártásához. A zománcozott holland sütők nem igényelnek speciális tisztítási technikákat, így tökéletesek azok számára, akik a kényelmet keresik. Bár a zománc rendkívül tartós.

7HWIZA


Feladás időpontja: 2020. július 13