• Banner over product

Wat zijn Nederlandse ovens?

Nederlandse ovens zijn cilindrische kookpotten van hoge kwaliteit met goed sluitende deksels die zowel op een fornuis als in de oven kunnen worden gebruikt. De constructie van zwaar metaal of keramiek zorgt voor een constante, gelijkmatige en multi-directionele stralingswarmte aan het voedsel dat erin wordt gekookt. Met een breed scala aan toepassingen zijn Nederlandse ovens echt een universeel kookgerei.
Rond de wereld
Nederlandse ovens, zoals ze tegenwoordig in de Verenigde Staten worden genoemd, worden al honderden jaren in veel verschillende culturen en onder vele namen gebruikt. Dit meest eenvoudige kookgerei is oorspronkelijk ontworpen met voeten om boven hete as te zitten in een hout- of kolengestookte open haard. De deksels van Nederlandse ovens waren ooit enigszins hol, zodat hete kolen er bovenop konden worden geplaatst om zowel van boven als van beneden warmte te leveren. In Frankrijk staan ​​deze potten voor meervoudig gebruik bekend als cocottes, en in Bretagne staan ​​ze gewoon bekend als ovenschotels.
Toepassingen
Moderne braadpannen kunnen worden gebruikt op een kookplaat vergelijkbaar met een soeppan of in de oven als een ovenschaal. Het zware metaal of keramiek is bestand tegen een breed scala aan temperaturen en kookmethoden. Bijna elke kooktaak kan in een Nederlandse oven worden uitgevoerd.

Soepen en stoofschotels: Nederlandse ovens zijn perfect voor soepen en stoofschotels vanwege hun grootte, vorm en dikke constructie. Het zware metaal of keramiek geleidt de warmte goed en kan voedsel langdurig warm houden. Dit is handig voor lang sudderende soepen, stoofschotels of bonen.
Roosteren: wanneer ze in een oven worden geplaatst, geleiden Nederlandse ovens de warmte en geven ze deze vanuit alle richtingen over aan het voedsel binnenin. Het vermogen van het kookgerei om deze warmte vast te houden, betekent dat er minder energie nodig is voor lange, langzame kookmethodes. Het ovenvaste deksel helpt vocht vast te houden en voorkomt uitdroging tijdens lange kooktijden. Dit maakt Dutch ovens perfect voor het langzaam roosteren van vlees of groenten.
Frituren: Het vermogen om warmte te geleiden is weer de ster als het gaat om het gebruik van een braadpan om te frituren. Braadpannen verwarmen olie gelijkmatig, waardoor de kok de temperatuur van de bakolie nauwkeurig kan regelen. Sommige geëmailleerde braadpannen mogen niet worden gebruikt bij de hoge temperaturen die worden gebruikt bij het frituren, dus neem contact op met de fabrikant.

Brood: Nederlandse ovens worden ook al lang gebruikt om brood en ander gebak te bakken. De stralingswarmte werkt op dezelfde manier als een stenen haard van een brood- of pizzaoven. Bovendien houdt het deksel vocht en stoom vast, waardoor een gewenst knapperige korst ontstaat.
Stoofschotels: het vermogen van een Nederlandse oven om van een kookplaat naar een oven te worden overgebracht, maakt ze het perfecte hulpmiddel voor stoofschotels. Vlees of aromaten kunnen in de Nederlandse oven worden gebakken terwijl ze op het fornuis staan, en dan kan de braadpan in dezelfde pan worden geassembleerd en gebakken.

Soorten
Moderne Dutch ovens kunnen worden onderverdeeld in twee basiscategorieën: kaal gietijzer of geëmailleerd. Elk heeft zijn eigen voordelen, nadelen en beste toepassingen.

Kaal gietijzer: Gietijzer is een uitstekende warmtegeleider en is het favoriete kookmateriaal van veel chef-koks. Het metaal is bestand tegen extreem hoge temperaturen zonder degradatie, waardoor het bruikbaar is voor een grotere verscheidenheid aan toepassingen. Zoals bij alle gietijzeren pannen, moet er op een speciale manier worden schoongemaakt en zorgvuldig worden omgegaan om de integriteit van het strijkijzer te behouden. Als je er goed voor zorgt, kan een goede gietijzeren braadpan generaties lang meegaan. Gietijzeren braadpannen worden vaak gebruikt om te kamperen, omdat ze direct boven een open vuur kunnen worden geplaatst.
Geëmailleerd: Geëmailleerde Nederlandse ovens kunnen een keramische of metalen kern hebben. Net als gietijzer geleidt keramiek warmte buitengewoon goed en wordt daarom vaak gebruikt om braadpannen van te maken. Geëmailleerde braadpannen hebben geen speciale reinigingstechnieken nodig, waardoor ze perfect zijn voor wie op zoek is naar gemak. Hoewel glazuur extreem duurzaam is.

7HWIZA


Posttijd: 13 juli 2020