• Banner o produkte

Čo sú to holandské rúry?

Holandské rúry na pečenie sú valcovité hrnce na varenie ťažkého kalibru s tesne priliehajúcimi pokrievkami, ktoré je možné použiť buď na varnú dosku, alebo do rúry. Konštrukcia z ťažkého kovu alebo keramiky poskytuje konštantné, rovnomerné a viacsmerné sálavé teplo pre jedlo, ktoré sa varí vo vnútri. Holandské rúry na pečenie sú so širokým spektrom použitia skutočne univerzálnym kuchynským riadom.
Okolo sveta
Holandské rúry, ako sa dnes v USA nazývajú, sa používajú už stovky rokov v mnohých rôznych kultúrach a pod mnohými názvami. Tento najzákladnejší riad bol pôvodne navrhnutý s nohami na sedenie nad horúcim popolom v krbe na drevo alebo uhlie. Viečka holandských pecí bola svojho času mierne konkávne, takže sa na ne dalo horúce uhlie, ktoré poskytovalo teplo zhora aj zdola. Vo Francúzsku sú tieto viacúčelové kvetináče známe ako kokosové a na Brittane sú známe iba ako hrnce.
Použitie
Moderné holandské rúry sa dajú použiť na varnú dosku podobnú hrncu alebo do rúry na pečenie. Ťažký kov alebo keramika odolávajú širokému rozsahu teplôt a metód varenia. V holandskej rúre je možné vykonávať takmer každú úlohu pri varení.

Polievky a dusené jedlá: Holandské rúry sú ideálne pre polievky a dusené jedlá kvôli svojej veľkosti, tvaru a hrubej konštrukcii. Ťažký kov alebo keramika dobre vedú teplo a udržujú jedlo teplé po dlhú dobu. To je užitočné pre dlho dusené polievky, dusené jedlá alebo fazuľu.
Pečenie: Keď sú holandské pece vložené do rúry na pečenie, vedú teplo a prenášajú ho do jedla zo všetkých strán. Schopnosť riadu udržať toto teplo znamená, že pri dlhých a pomalých spôsoboch varenia je potrebných menej energie. Veko odolné voči rúre pomáha udržiavať vlhkosť a zabraňuje vysychaniu počas dlhých časov varenia. Vďaka tomu sú holandské rúry ideálne na pomalé pečenie mäsa alebo zeleniny.
Vyprážanie: Schopnosť viesť teplo je opäť hviezdou, pokiaľ ide o použitie holandskej pece na vyprážanie. Holandské rúry na pečenie ohrievajú olej rovnomerne, čo kuchárovi umožňuje prísne kontrolovať teplotu oleja na vyprážanie. Existujú niektoré smaltované holandské rúry, ktoré by sa nemali používať pri vysokých teplotách používaných pri fritovaní, preto sa poraďte s výrobcom.

Chlieb: Holandské rúry sa už dlho používajú aj na pečenie chleba a iného pečiva. Sálavé teplo pôsobí podobne ako kamenné ohnisko na pečenie chleba alebo pizze. Ďalej viečko drží vlhkosť a paru, ktorá vytvára želateľne chrumkavú kôrku.
Kastróly: Schopnosť holandskej rúry preniesť z varnej dosky do vnútra rúry z nich robí perfektný nástroj na varenie. Mäso alebo aromatické látky sa môžu v holandskej rúre dusiť na varnej doske a potom sa môže kastról spojiť a upiecť v rovnakom hrnci.

Odrody
Moderné holandské rúry možno rozdeliť do dvoch základných kategórií: holá liatina alebo smaltované. Každá z nich má svoje vlastné výhody, nevýhody a najlepšie využitie.

Holá liatina: Liatina je vynikajúcim vodičom tepla a je preferovaným materiálom na varenie pre mnohých kuchárov. Kov odoláva extrémne vysokým teplotám bez toho, aby sa zhoršil, čo ho robí užitočným pre širšie spektrum aplikácií. Tak ako pri každom liatinovom riadu, aj tu je potrebné dbať na špeciálne čistenie a starostlivosť, aby sa zachovala celistvosť žehličky. Pri správnej starostlivosti môže dobrá liatinová holandská rúra vydržať celé generácie. Na kempovanie sa bežne používajú liatinové holandské rúry, ktoré je možné umiestniť priamo nad otvorený oheň.
Smaltované: Holandské smaltované rúry môžu mať keramické alebo kovové jadro. Rovnako ako liatina, aj keramika vedie veľmi dobre teplo, a preto sa často používa na výrobu holandských pecí. Smaltované holandské rúry nevyžadujú žiadne špeciálne techniky čistenia, čo ich robí dokonalými pre tých, ktorí hľadajú pohodlie. Aj keď smalt je mimoriadne odolný.

7HWIZA


Čas zverejnenia: 13. júla 2020