• Pasica o izdelku

Kaj so nizozemske pečice?

Nizozemske pečice so cilindrični, težki lonci za kuhanje s tesno prilegajočimi se pokrovi, ki jih lahko uporabljate na vrhu ali v pečici. Konstrukcija iz težkih kovin ali keramike zagotavlja stalno, enakomerno in večsmerno sevalno toploto hrani, ki jo kuhamo v notranjosti. Nizozemske pečice so s širokim spektrom uporabe resnično univerzalni kos posode.
Okoli sveta
Nizozemske pečice, kot jih danes imenujejo v ZDA, se že stoletja uporabljajo v številnih različnih kulturah in pod številnimi imeni. Ta najosnovnejši kos posode je bil prvotno zasnovan z nogami, da sedi nad vročim pepelom v kaminu na drva ali premog. Pokrovi nizozemskih pečic so bili nekoč rahlo vbočeni, tako da je bilo mogoče na vrh postaviti vroče oglje, ki zagotavlja toploto od zgoraj in spodaj. V Franciji so ti večnamenski lonci znani kot cocottes, v Brittanu pa preprosto kot enolončnice.
Uporabe
Sodobne nizozemske pečice lahko uporabljate na štedilniku, podobnem zalogi, ali v pečici kot pekač. Težka kovina ali keramika lahko prenese širok razpon temperatur in načinov kuhanja. V nizozemski pečici lahko opravite skoraj vsako kuharsko nalogo.

Juhe in enolončnice: Nizozemske pečice so kot nalašč za juhe in enolončnice zaradi svoje velikosti, oblike in debele zgradbe. Težka kovina ali keramika dobro prevaja toploto in lahko hrani hrano dlje časa. To je koristno za juhe, enolončnice ali fižol, ki se dolgo kuhajo.
Praženje: Nizozemske pečice, ko so postavljene v pečico, prevajajo toploto in jo iz vseh smeri prenašajo na hrano znotraj. Sposobnost posode, da zadrži to toploto, pomeni, da je za dolge in počasne načine kuhanja potrebno manj energije. Pokrov, odporen na pečico, pomaga zadrževati vlago in preprečuje sušenje v daljšem času kuhanja. Zaradi tega so nizozemske pečice kot nalašč za počasno pečenje mesa ali zelenjave.
Cvrtje: sposobnost uporabe toplote je spet zvezda, ko gre za uporabo nizozemske pečice za cvrtje. Nizozemske pečice bodo enakomerno segrevale olje, kar bo kuharju omogočilo natančen nadzor temperature olja za cvrtje. Nekaterih emajliranih nizozemskih pečic ni dovoljeno uporabljati pri visokih temperaturah, ki se uporabljajo pri globinskem cvrtju, zato se prepričajte pri proizvajalcu.

Kruh: Nizozemske pečice se že dolgo uporabljajo tudi za peko kruha in drugih pekovskih izdelkov. Sevalna toplota deluje podobno kot kamnito ognjišče krušne ali pice peči. Poleg tega pokrov zadržuje vlago in paro, kar ustvari zaželeno hrustljavo skorjo.
Enolončnice: Sposobnost nizozemske pečice, da se s štedilnika prenese v pečico, je popolno orodje za enolončnice. Meso ali aromatične sestavine lahko dušimo v nizozemski pečici, medtem ko smo na štedilniku, nato pa enolončnice sestavimo in pečemo v istem loncu.

Sorte
Sodobne nizozemske pečice lahko razdelimo v dve osnovni kategoriji: golo litino ali emajlirane. Vsak ima svoj nabor prednosti, slabosti in najboljše uporabe.

Golo lito železo: Litoželezo je odličen prevodnik toplote in je za mnoge kuharje najprimernejši material za posodo. Kovina lahko prenese izjemno visoke temperature brez razgradnje, zaradi česar je uporabna za najrazličnejše namene. Kot pri vsej kuhinjski posodi iz litega železa je treba tudi pri čiščenju in vzdrževanju ohraniti celovitost likalnika. Če je zanj pravilno poskrbljeno, lahko dobra nizozemska peč iz litega železa zdrži generacije. Litoželezne nizozemske pečice se pogosto uporabljajo za kampiranje, saj jih lahko postavite neposredno nad odprt plamen.
Emajlirane: Emajlirane nizozemske pečice imajo lahko keramično ali kovinsko jedro. Tako kot litoželezo tudi keramika izjemno dobro prevaja toploto in jo zato pogosto uporabljajo za izdelavo nizozemskih pečic. Emajlirane nizozemske pečice ne zahtevajo posebnih tehnik čiščenja, zaradi česar so kot nalašč za tiste, ki iščejo udobje. Čeprav je sklenina izjemno trpežna.

7HWIZA


Čas objave: 13. julij 2020