• Banner om produkten

Vad är holländska ugnar?

Holländska ugnar är cylindriska, kraftiga grytor med tätt passande lock som kan användas antingen på en ovansida eller i ugnen. Tungmetall- eller keramikkonstruktionen ger konstant, jämn och flervägs strålningsvärme till maten som kokas inuti. Med ett brett utbud av användningsområden är holländska ugnar verkligen ett allsidigt kokkärl.
Runt världen
Holländska ugnar, som de kallas i USA idag, har använts i hundratals år, i många olika kulturer och under många namn. Denna mest grundläggande kokkärl designades ursprungligen med fötter för att sitta ovanför het aska i en ved- eller koleldad spis. Locken på holländska ugnar var på en gång något konkava så att heta kol kunde placeras ovanpå för att ge värme uppifrån och ner. I Frankrike är dessa fleranvändningskrukor kända som kokottar, och i Brittan kallas de helt enkelt som grytor.
Använder
moderna holländska ugnar kan användas på en spishäll som liknar en stockpot eller i ugnen som en bakplåt. Den tunga metallen eller keramiken tål ett brett spektrum av temperaturer och tillagningsmetoder. Nästan alla matlagningsuppgifter kan utföras i en holländsk ugn.

Soppor och grytor: Holländska ugnar är perfekta för soppor och grytor på grund av sin storlek, form och tjocka konstruktion. Tungmetallen eller keramiken leder värmen väl och kan hålla maten varm under långa perioder. Detta är användbart för soppor, grytor eller bönor som sjuder långt.
Rostning: När de placeras i en ugn leder holländska ugnar värme och överför den till maten inifrån från alla håll. Kokkärlens förmåga att hålla denna värme innebär att mindre energi krävs för långa, långsamma tillagningsmetoder. Det ugnssäkra locket hjälper till att bibehålla fukt och förhindrar torkning under långa tillagningstider. Detta gör holländska ugnar perfekta för långsam rostning av kött eller grönsaker.
Stekning: Förmågan att leda värme är stjärnan igen när det gäller att använda en holländsk ugn för fritering. Holländska ugnar värmer olja jämnt, så att kocken kan kontrollera temperaturen på stekoljan noggrant. Det finns några emaljerade nederländska ugnar som inte bör användas med de höga temperaturerna som används vid fritering, så var noga med att kontakta tillverkaren.

Bröd: Holländska ugnar har också länge använts för att baka bröd och andra bakverk. Den strålande värmen fungerar på samma sätt som en stenhärd i en bröd- eller pizzugn. Dessutom håller locket i fukt och ånga, vilket skapar en önskvärd krispig skorpa.
Grytor: En holländsk ugns förmåga att överföras från en spishäll till en ugn gör dem till det perfekta verktyget för grytor. Kött eller aromater kan sauteras i den nederländska ugnen på spishällen, och sedan kan grytan monteras och bakas i samma kruka.

Varianter
Moderna holländska ugnar kan delas in i två grundkategorier: kalt gjutjärn eller emaljerat. Alla har sina egna fördelar, nackdelar och bästa användningsområden.

Bare gjutjärn: Gjutjärn är en utmärkt värmeledare och är det föredragna köksredskapet för många kockar. Metallen tål extremt höga temperaturer utan nedbrytning, vilket gör den användbar för ett större antal applikationer. Som med alla köksredskap i gjutjärn måste särskild rengöring och försiktighet vidtas för att bevara strykjärns integritet. Om det sköts ordentligt kan en bra nederländsk ugn i gjutjärn vara generationer. Gjutjärn nederländska ugnar används ofta för camping eftersom de kan placeras direkt över öppen eld.
Emaljerad: Emaljerade nederländska ugnar kan ha en keramisk eller metallkärna. Liksom gjutjärn leder keramik värmen extremt bra och används därför ofta för att tillverka holländska ugnar. Emaljerade holländska ugnar kräver inga speciella rengöringstekniker, vilket gör dem perfekta för dem som söker bekvämlighet. Även emalj är extremt tålig.

7HWIZA


Inläggstid: Jul-13-2020