• Banner over product

20141106-gietijzeren-mythe-1-thumb-1500xauto-4147251

Volg deze best practices voor het reinigen van gietijzer om je gietijzeren generaties lang te laten koken.

Gietijzer schoonmaken is eenvoudig. Naar onze mening zijn heet water, een doek of stevig keukenpapier en een beetje elleboogvet alles wat je gietijzer nodig heeft. Blijf uit de buurt van schuursponsjes, staalwol en schuurmiddelen zoals Barkeeper's Friend, omdat ze waarschijnlijk door de kruiden heen schrobben, tenzij je natuurlijk van plan bent om opnieuw te kruiden na het schoonmaken.

Er is veel discussie over het al dan niet gebruiken van zeep op gietijzer. Als je hardnekkig vuil tegenkomt, of als je je gewoon meer op je gemak voelt met een beetje zeep, ga ervoor. Je gaat niets pijn doen. Dompel je koekenpan gewoon niet onder in een sopje. We herhalen dat: laat je koekenpan nooit in de gootsteen weken. Water moet kort worden gebruikt en daarna moet de pan volledig worden gedroogd. Sommige mensen houden ervan om hun koekenpan na het wassen en drogen op het fornuis op te warmen om er zeker van te zijn dat hij helemaal droog is, en dat is geen slecht idee.

Stap voor stap:

  1. Laat je koekenpan afkoelen.
  2. Plaats het in de gootsteen onder warm stromend water. Voeg eventueel een klein beetje afwasmiddel toe.
  3. Veeg voedselresten weg met een stevige papieren handdoek, zachte spons of afwasborstel en spoel grondig af. Een leegte schurende reinigingsmiddelen en schuursponsjes.
  4. Droog je koekenpan onmiddellijk en volledig om roest te voorkomen.
  5. Zet je koekenpan een paar minuten terug op laag vuur om er zeker van te zijn dat hij helemaal droog is.

Zet je koekenpan nooit in de vaatwasser. Het zou waarschijnlijk overleven, maar we raden het niet aan.


Posttijd: 10 april 2020