• Банер за продукта

Какво представляват холандските фурни?

Холандските фурни са цилиндрични тенджери за готвене с тежки габарити с плътно прилепнали капаци, които могат да се използват както на плот, така и във фурна. Конструкцията от тежки метали или керамика осигурява постоянна, равномерна и многопосочна лъчиста топлина на храната, която се готви вътре. С широка гама от приложения, холандските фурни са наистина универсални съдове за готвене.
По света
Холандските фурни, както ги наричат ​​днес в Съединените щати, се използват от стотици години, в много различни култури и под много имена. Това най-основно парче съдове за готвене първоначално е проектирано с крака, за да седи над гореща пепел в камина на дърва или въглища. Капаците на холандските фурни едновременно бяха леко вдлъбнати, така че горещите въглища можеха да се поставят отгоре, за да осигуряват топлина отгоре, както и отдолу. Във Франция тези саксии за многократна употреба са известни като кокоти, а във Британ те са известни просто като гювечи.
Употреби
Съвременните холандски фурни могат да се използват върху плот, подобен на склад, или във фурна като форма за печене. Металът или керамиката с тежък габарит могат да издържат на широк диапазон от температури и методи на готвене. Почти всяка задача за готвене може да бъде изпълнена в холандска фурна.

Супи и яхнии: Холандските фурни са идеални за супи и яхнии поради техния размер, форма и дебела конструкция. Тежкият метал или керамиката провеждат топлината добре и могат да поддържат храната топла за дълги периоди от време. Това е полезно за супи, яхнии или боб с дълго задушаване.
Печене: Когато се поставят във фурната, холандските фурни провеждат топлина и я прехвърлят към храната вътре от всички посоки. Способността на съдовете за готвене да задържат тази топлина означава, че се изисква по-малко енергия за дълги, бавни методи на готвене. Устойчивият на фурна капак спомага за задържането на влага и предотвратява изсъхването по време на дълги периоди на готвене. Това прави холандските фурни идеални за бавно печене на месо или зеленчуци.
Пържене: Способността да провежда топлина е отново звездата, когато става въпрос за използване на холандска фурна за пържене. Холандските фурни ще затоплят маслото равномерно, което позволява на готвача да контролира отблизо температурата на маслото за пържене. Има някои емайлирани холандски фурни, които не трябва да се използват при високите температури, използвани при пържене, така че не забравяйте да се консултирате с производителя.

Хляб: Холандските фурни също отдавна се използват за печене на хляб и други печени изделия. Сияйната топлина действа подобно на каменното огнище на фурна за хляб или пица. Освен това капакът задържа влага и пара, което създава желателно хрупкава коричка.
Гювечи: Способността на холандска фурна да се прехвърля от котлон във фурна ги прави идеалният инструмент за гювечи. Месото или ароматите могат да се задушат в холандската фурна, докато са на котлона, а след това гювечът може да се сглоби и изпече в същата тенджера.

Сортове
Съвременните холандски фурни могат да бъдат разделени на две основни категории: голи чугуни или емайлирани. Всеки има свой собствен набор от предимства, недостатъци и най-добри приложения.

Голи чугуни: Чугунът е отличен проводник на топлина и е предпочитаният материал за съдове за много готвачи. Металът може да издържа на изключително високи температури без разграждане, което го прави полезен за по-голямо разнообразие от приложения. Както при всички чугунени съдове за готвене, трябва да се полагат специални почиствания и грижи за запазване целостта на ютията. Ако се грижите правилно, добрата чугунена холандска фурна може да издържи поколения. Чугунени холандски фурни обикновено се използват за къмпинг, тъй като могат да бъдат поставени директно върху открит пламък.
Емайлирани: Емайлираните холандски фурни могат да имат керамично или метално ядро. Подобно на чугуна, керамиката провежда топлината изключително добре и поради това често се използва за направата на холандски фурни. Емайлираните холандски фурни не изискват специални техники за почистване, което ги прави идеални за тези, които търсят удобство. Въпреки че емайлът е изключително издръжлив.

7HWIZA


Време за публикуване: юли-13-2020