• Натпис о производу

Шта су холандске пећи?

Холандске пећи су цилиндричне тешке шерпе за кување са тесно постављеним поклопцима које се могу користити или на врху или у рерни. Конструкција од тешких метала или керамике обезбеђује константну, равномерну и вишесмерну топлину зрачења храни која се унутра кува. Захваљујући широком спектру употребе, холандске пећнице заиста су вишенаменско посуђе.
Око света
Холандске пећи, како их данас зову у Сједињеним Државама, користе се стотинама година, у многим различитим културама и под многим именима. Овај најосновнији комад посуђа првобитно је дизајниран са ногама да седи изнад врућег пепела у камину на дрва или угаљ. Поклопци холандских пећи били су у једном тренутку благо удубљени, тако да се врући угаљ могао поставити на врх како би се обезбедила топлота одозго, као и одоздо. У Француској су ове вишенаменске посуде познате као цоцоттес, а у Бриттану су познате само као тепсије.
Употребе
Савремене холандске пећи могу се користити на плочи штедњака сличној лонцу или у рерни попут посуде за печење. Тешки мерач метала или керамике може да издржи широк распон температура и начина кувања. Готово било који задатак кувања може се обавити у холандској пећи.

Супе и варива: Холандске пећи су савршене за супе и варива због своје величине, облика и густе грађе. Тешки метал или керамика добро проводе топлоту и могу дуго времена држати храну топлом. Ово је корисно за супе, варива или пасуљ који се дуго динстају.
Печење: Када се ставе у рерну, холандске пећнице спроводе топлоту и преносе је на храну из свих праваца. Способност посуђа да задржи ову топлоту значи да је потребно мање енергије за дуге, споре методе кувања. Поклопац отпоран на пећ помаже у задржавању влаге и спречава сушење током дужег времена кувања. Ово чини холандске пећи савршеним за споро печење меса или поврћа.
Пржење: Способност спровођења топлоте поново је звезда када је у питању употреба холандске рерне за дубоко пржење. Холандске пећи загреваће уље равномерно, омогућавајући кувару да пажљиво контролише температуру уља за пржење. Постоје неке емајлиране холандске пећи које се не смеју користити на високим температурама које се користе у дубоком пржењу, зато обавезно проверите код произвођача.

Хлеб: Холандске пећи се такође дуго користе за печење хлеба и других пекарских производа. Зрачна топлота делује слично каменом огњишту пећи за хлеб или пицу. Даље, поклопац задржава влагу и пару, што ствара пожељно хрскаву кору.
Тепсије: Способност холандске рерне да се пренесе са плоче за кување у унутрашњост рерне чини их савршеним алатом за тепсије. Месо или ароматични састојци могу се динстати у холандској рерни док су на шпорету, а затим тепсија се може саставити и испећи у истом лонцу.

Сорте
Савремене холандске пећи можемо поделити у две основне категорије: голо ливено гвожђе или емајлирано. Свака има свој скуп предности, недостатака и најбоље употребе.

Голи лив: ливено гвожђе је одличан проводник топлоте и омиљени је материјал за посуђе многим куварима. Метал може издржати изузетно високе температуре без разградње, што га чини корисним за шири спектар примена. Као и код свих посуђа од ливеног гвожђа, мора се водити посебно чишћење и пазити да се очува интегритет пегле. Ако се правилно о њему брине, добра холандска пећ од ливеног гвожђа може да траје генерације. Холандске пећи од ливеног гвожђа обично се користе за камповање, јер се могу поставити директно на отворени пламен.
Емајлиране: Емајлиране холандске пећи могу имати керамичко или метално језгро. Попут ливеног гвожђа, керамика изузетно добро проводи топлоту и зато се често користи за израду холандских пећи. Емајлиране холандске пећи не захтевају посебне технике чишћења, што их чини савршеним за оне који траже погодност. Иако је емајл изузетно издржљив.

7ХВИЗА


Време објављивања: јул-13-2020